Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat alle onderdelen op deze website goed werken. Lees meer in onze privacyverklaring.
Accepteren

Deltawijs

Leuk dat je een kijkje komt nemen op de pagina van Deltawijs!

Kies voor een school waar je echt gezien wordt!

Het Jan van Brabant College Deltaweg is een kleine, overzichtelijke en vooral sfeervolle school. Jij kent je docenten én alle docenten kennen jou. We komen je tegen in de klas, op de gang en zien je op ons gezellige schoolplein. Met ingang van het schooljaar 2019-2020 zijn we in de brugklas gestart met Deltawijs: een andere manier van leren!

Deltawijs: wat is het?

Bij Deltawijs staat jouw persoonlijke ontwikkeling centraal. We leren je belangrijke vaardigheden, zoals samenwerken, presenteren, creativiteit, plannen, doorzetten en initiatief nemen.

Vakken en leergebieden

Bij Deltawijs leer je, zoals op elke andere school, Nederlands, wiskunde, rekenen, Engels, Frans en Duits. De andere vakken combineren we in zogenaamde leergebieden:

  • Mens & Maatschappij (combinatie van aardrijkskunde, geschiedenis, economie en maatschappijleer)
  • Natuur & Techniek (combinatie van biologie, natuurkunde en scheikunde)
  • Creatief & Sport (combinatie van lichamelijke opvoeding, handvaardigheid en techniek, tekenen en muziek)

Gave Deltawijsprojecten: een voorbeeld

Bij de leergebieden werk je in kleine groepjes (4 leerlingen) aan verschillende Deltawijsprojecten. Om je een voorbeeld te geven: Voor Natuur & Techniek werken onze leerlingen aan het project ‘kracht en beweging’. Gedurende dit project leer je van alles over spier- en bijtkracht, maar ook over hefbomen, katrollen en andere (natuurkundige) krachten. Tijdens dit project krijg je onderwerpen aangeboden die te maken hebben met de vakken biologie, natuurkunde, scheikunde en techniek. Aan het eind van het project maak je een eindproduct dat met al deze vakken te maken heeft en je presenteert dit met je groepje voor de klas. Bij de andere leergebieden leer je weer alles over programmeren of zonnepanelen, help je mee een sportevenement organiseren of maak je bijvoorbeeld je eigen muziekinstrument.

Deltawijs daagt je uit!

Met Deltawijs dagen we je uit om het onderwerp van het project goed te snappen. Hiervoor heb je nieuwe kennis nodig. Die krijg je van onze vakdocenten (die we experts noemen) maar ook via lezingen en workshops van externe gastsprekers. En natuurlijk gaan we ook op excursie.
Samen met je groepje werk je altijd naar een eindresultaat. Dit kan bijvoorbeeld een film of een presentatie zijn. Maar ook door iets te maken, kun je laten zien dat je over voldoende kennis en vaardigheden beschikt. Je mag hierbij zelf keuzes maken: wat ga je onderzoeken, hoe verdeel je je tijd en wat is het eindproduct?

Je leert belangrijke vaardigheden

Vanzelfsprekend moet jouw eindproduct aan bepaalde eisen voldoen. Maar de stappen die je hebt moeten zetten om tot een eindproduct te komen, vinden wij minstens zo belangrijk. Hier komen jouw vaardigheden om de hoek kijken! Hoe goed kun jij samenwerken met je groepsgenoten? Hoe maak je een planning en controleer je deze? Hoe ga je te werk als je een tegenslag krijgt? Hoe is je creatieve ontwikkeling? Tijdens dit proces word je heel goed begeleid door je docenten. Zij geven jou feedback bij elke stap die je zet en weten precies waarop jij gecoacht moet worden.

Persoonlijke mentor voor 4 jaar!

Bij Deltawijs werken we niet meer met klassen, maar hoor je bij een mentorgroep. De mentor trekt 4 jaar lang met jou op. Op deze manier leren jullie elkaar steeds beter kennen en bouw je samen een hechte band op. De mentor houdt goed in de gaten of je je fijn voelt op school en wat er speelt in jouw persoonlijke leven. Op maandag start je de dag met je mentor. Onderwerpen van gesprek zijn de vorderingen op school: wat zijn je ervaringen, wat gaat er goed, waarin wil jij je verder ontwikkelen en wat heb je hiervoor nodig? Verder heb je minimaal 6x per jaar een individueel gesprek met je mentor.

Deltawijs ook voor jou!

Kortom, met Deltawijs leer je alles wat je moet leren op een mavo en vmbo-g/t: we pakken het alleen net iets anders aan. Heb jij bijvoorbeeld een creatief talent of aanleg voor programmeren en wil je daar nog beter in worden? Dan kan dat bij ons! Deltawijs biedt volop de ruimte om te werken aan kennis die past bij jouw interesses en talenten. Belangrijk is dat je zelf op ontdekking gaat en zelf oplossingen vindt!

Kies wijs, kies Deltawijs