8 september 2020

Ouderavond leerjaar 1



Deltawijs: een andere aanpak rondom leren. Hieronder lichten we de voornaamste onderwijskundige kenmerken toe. Zo krijgt u een goede indruk waar uw zoon of dochter zich hier op school mee bezighoudt.

Het bovenliggende doel van Deltawijs is dat we:

  • Leerlingen uitdagen;
  • Leerlingen nieuwsgierig maken;
  • Daarmee een grotere betrokkenheid veroorzaken;
  • En tenslotte leerlingen zelfverantwoordelijkheid aanleren waarmee ze eigenaar worden van hun eigen leerproces.

We vinden het belangrijk om leerlingen op een leukere/zinvollere manier te laten leren en zich voor te laten bereiden op de stap naar het vervolgonderwijs.

Belangrijke ondersteuning daarbij is het individuele mentoraat. Dit wordt toegelicht  in de gesprekken tussen u en de mentor.

  1. Basisvakken

Binnen Deltawijs werken we met basisvakken. We noemen dit de basisvakken, omdat deze vakken de basis vormen om goed te kunnen leren leren. De basisvakken zijn Nederlands, de moderne vreemde talen (Engels, Frans en Duits) en wiskunde en rekenvaardigheden.

Aan het begin van dit schooljaar is uw zoon/dochter getest op hun taal- en rekenniveau. Dit hebben we gedaan m.b.v. de Diatoetsen.

Op basis daarvan zijn de leerlingen ingedeeld in 3 niveaugroepen. Dit om zo goed mogelijk aan te sluiten bij het eigen niveau en de leerstof. Later in het jaar herhalen we die toetsing en volgt er een herindeling op basis van niveau.

  1. Leergebieden

We kennen de leergebieden M&M (met de vakken GS/ AK/ EC/ Mts.l.) en N&T
(met de vakken BI/NASK1 en NASK2 en Techniek).

Binnen deze leergebieden werken de leerlingen op leerpleinen in kleine groepjes van 2 of 3 leerlingen aan projecten. Aan de start van het schooljaar werken alle leerlingen aan 2 startprojecten om de manier van werken onder de knie te krijgen. De onderwijsdoelen die gehaald moeten worden, zijn opgenomen in de projecten.

Voorbeelden van projecten zijn bijv. bij M&M “Mijn overstap naar de middelbare school” of “Mijn ideale zomervakantie”. Bij N &T starten de leerlingen met “Veiligheid in het lokaal” (leren omgaan met machines). De leerlingen maken als resultaat een sleutelhanger.

De startprojecten duren 2X2 weken. De andere projecten duren 5 weken.

Leerlingen geven de opdrachten op eigen initiatief, creativiteit en samenwerken zelfstandig vorm. Zo doen ze op een andere, uitdagende manier kennis op, die ze nodig hebben om zich uiteindelijk de leerstof eigen te maken.

De motivatie om te leren stimuleren we door de onderlinge samenhang van de vakken duidelijk te maken voor de leerlingen.

3. Sport en Crea

Sport:
Leerlingen kunnen kiezen uit workshops waarin ze worden uitgedaagd en gestimuleerd om zich lichamelijk goed te ontwikkelen. De leerlingen maken kennis met vele manieren van bewegen en leren rekening houden met elkaars kwaliteiten en aandachtspunten.

Creatief:
Bij crea kiezen de leerlingen workshops waar ze hun creatieve kant kunnen laten zien. Hier beginnen ze wel met een aantal verplichte onderdelen. Dit is om leerlingen om te leren gaan met materialen en gereedschappen.

Hierbij kunt u denken aan workshops rondom muziek, handvaardigheid en tekenen. Het klaarmaken van gerechten behoort ook tot de mogelijkheden

Deltawijs is geen vrijheid/ blijheid, maar heeft een duidelijke structuur. Deze structuur wordt bewaakt door een 3-tal soorten begeleiders.

  1. De meegaande mentor

Deze docent gaat 4 jaar mee met uw zoon of dochter en zal minimaal 6x per jaar een gesprek met een leerling hebben. De mentor bewaakt het , is ook met u als ouder zijn er contactmomenten. Dit begint met een kennismakingsgesprek waarover in de aankondiging van deze intro gesproken is.

Twee keer per jaar is er een driehoeksgesprek waarin de leerling de leiding heeft. Hierin doet de leerling verslag, aan ouders en de mentor, van zijn leervorderingen en beleving.

  1. De expert volgt op de leerpleinen bij de projecten de inhoud en het proces;
  2. De coach volgt op de leerpleinen bij de projecten de inhoud en het proces.

Verder vinden we binnen het Deltawijs een aantal vaardigheden belangrijk.

Dat zijn samenwerken, plannen en organiseren, oplossingsgericht werken en creatief denken. Ook daarin geven we aan wat de ontwikkelingen zijn van een leerling.

Voor het plannen en organiseren hebben we een papieren agenda n.l. de Plenda. Deze heeft u ongetwijfeld al gezien bij uw kind. Hiermee wordt de leerlingen geleerd te plannen hoe ze met hun studielast om kunnen gaan. U kunt het dus thuis gemakkelijk volgen.

Daarnaast kunnen u en de leerlingen altijd in SOM zien wat de opdrachten zijn die opgegeven zijn door docenten. Ook de toetsmomenten moeten door de docenten daarin aangegeven worden. U krijgt een eigen inlogcode voor SOM.

Belangrijk om te weten is dat de Plenda leidend is en niet SOM.

Als laatste bieden we nog experturen aan. Deze vallen op het einde van de dag, na het laatste lesuur, op dinsdag, woensdag en donderdag. Daar kunnen leerlingen altijd terecht voor vragen of extra hulp voor een vak of leergebied. De meest ideale situatie is dat een leerling uit eigen wil komt, maar een docent kan het ook verplichten wanneer dat nodig is.

 

< Terug