10 april 2020

3 Weken onderwijs of afstand



Ruim drie weken onderwijs op afstand; hoe gaat het?

Zondagavond 15 maart kwam het bericht dat de scholen dicht gingen in verband met het coronavirus. Gelukkig konden we de woensdag erop al weer de draad oppakken en online lesgeven. Daarmee zijn er maar twee dagen uitgevallen! Dat alle leerlingen al een Chromebook hebben en daar goed mee kunnen werken is natuurlijk een groot voordeel. Iedereen zat en bleef in het ritme van school. Elke dag les volgen van 8.30 tot 12.30 uur volgens rooster. Voordeel is wel dat je dat gewoon in je pyjama kunt doen!

Natuurlijk was het wennen en aanpassen. En ging niet alles meteen goed. Maar wat zijn we trots op alle betrokkenen: leerlingen, docenten en ouders! Het harde werken, de flexibiliteit en geduld zijn gezien én worden gewaardeerd.

Zo liet een leerling weten dat ze enorm veel respect had voor de docenten, dat ze op deze manier les willen geven. Ouders lieten ons weten ontzettend onder de indruk te zijn van hoe de docenten in deze korte tijd de omschakeling hebben gemaakt naar digitaal onderwijs. Fijn te krijgen die complimenten.

Hoe onze docenten het ervaren? Natuurlijk missen ze het persoonlijk contact. Maar ook zij maken er het beste van en geven enthousiast les vanuit thuis. Zo heeft meneer Reichradt zijn werkplek thuis zelfs behoorlijk professioneel ingericht. Compleet met whiteboard, microfoon en camerastatief.

Het online lesgeven bracht zeker in het begin grappige situaties. Na een paar dagen hadden de meeste docenten deze ‘Lesgeven op afstand Bingokaart’ al vol.

Ook opmerkingen van leerlingen zorgen voor hilariteit; een aantal deelden we al eerder via sociale media. Leerlingen die hun hondje laten zien, of degene die zei: 'Ik heb dat huiswerk echt niet gemaakt....oh sh*t, m'n microfoon staat nog aan!' Één leerling vroeg zelfs aan mevrouw Verlijsdonk of ze haar mobiele telefoon op stil wilde zetten, want ze kon zich niet concentreren door de geluiden van de binnenkomende berichtjes! Normaal is dat toch echt andersom…

Hoe dan ook: we hopen natuurlijk dat we iedereen snel weer in goede gezondheid op school mogen ontmoeten. Want school is meer dan lessen volgen, huiswerk maken en leren. We missen onze leerlingen en vonden het leuk te horen dat dat (voor een aantal tenminste) ook wederzijds is!

 

< Terug