deltaweg
23 januari 2019

Geslaagde Deltawijs-ExpierenceAfgelopen week stonden onze deuren open voor groep 8-leerlingen van de basisscholen uit Helmond en omgeving. Tijdens de Deltawijs-Experience konden de enthousiaste leerlingen kennis maken met projectonderwijs. Op het menu stonden drie verschillende thema’s waaruit leerlingen konden kiezen: Natuur en Techniek, Mens en Maatschappij en Moderne Vreemde Talen.

Thermofles

Bij Natuur en Techniek ging een groep leerlingen aan de slag met het thema isolatie en natuurlijk ging dit op de Deltawijsmethode. De leerlingen werden in groepjes uitgedaagd om een thermofles te ontwerpen. Na een korte instructie startten de leerlingen met het maken van een inschatting: welke materialen hebben een goede isolatiewaarde?

Het beste ontwerp

Maar….. hoe weet je nou wie het beste ontwerp heeft gemaakt? De leerlingen leerden dat je hier achter kunt komen door op verschillende momenten heet water in de gemaakte thermosfles te meten. Je krijgt dan een lijngrafiek van het aantal graden dat het water afkoelt in de tijd.

Door deze lijnen te vergelijken bij de groepjes onderling kun je vaststellen wie het beste ontwerp gemaakt heeft. In de nabespreking lichtten leerlingen hun resultaat toe. Ook legden ze uit waarom bepaalde ontwerpen het beter of minder gedaan hebben.

Reis van een speculaaskoekje

Bij Mens en Maatschappij stond de reis van het speculaaskoekje centraal. De eerste opdracht was het herkennen van de verschillende specerijen en het land van herkomst. Op de kaart stippelden ze de route van Indonesië naar Nederland uit en kregen ze de opdracht om een aantal landen met bij behorende hoofdsteden te noemen. Daarna maakten ze kennis met het vak economie. Dit gebeurde op een laagdrempelige manier door het doen van online boodschappen. Met een bepaald budget moesten er keuzes gemaakt worden: wat is het verschil tussen gemalen kaneel van €2,59 en van €0,89?

In the picture

Bij MVT gingen leerlingen aan de slag om een Engelse promotieposter voor een festival te ontwikkelen. Ze hebben zich eerst georiënteerd op de woorden, zinnen en tijden die nodig waren voor de informatie. Daarna gingen ze in drietallen werken aan het ontwerp en de inhoud van hun promotieposters. Tegen het einde van het project keken de leerlingen kritisch naar het ontwerp van de andere groepen en gaven ze elkaar tips en tops. Het enthousiasme van de leerlingen uitte zich in fantastische Engelstalige posters!

Verbanden tussen vakken worden duidelijk!

De leerlingen hebben enthousiast en fanatiek gewerkt aan de verschillende projecten. Een goede manier dus om de diversiteit van Deltawijs onderwijs te proeven. De verbanden tussen de verschillende vakken kwamen vanzelf naar boven. Dat samenwerking leidt tot een bepaald resultaat werd deze middag ook goed duidelijk.

Directeur Cor Kuijpers: “We kijken terug op een geslaagde middag waarbij de leerlingen een goed beeld hebben kunnen krijgen van Deltawijs en de methode van werken. Nagenoeg alle leerlingen gaven aan een plezierige en leerzame middag gehad te hebben. Het smaakt duidelijk naar meer!”

Zelf ervaren wat Deltawijs is? Bezoek dan onze Open Dag op 10 februari aanstaande. De deuren zijn van 11.00 tot 15.00 uur geopend.

< Terug