deltaweg
14 juni 2019

25-jarig bestaan Eerste Opvang AnderstaligenDe Eerste Opvang Anderstaligen (EOA), een bijzondere afdeling van het Jan van Brabant College, bestaat 25 jaar. De afdeling gevestigd aan de Gasthuisstraat in Helmond vierde dit op donderdag 6 juni in het bijzijn van leerlingen, waardevolle netwerkpartners, oud-collega’s en wethouder van de gemeente Helmond Cathalijne Dortmans. 

Jan van Brabant College Gasthuisstraat, is een school met ruim 200 anderstalige leerlingen tussen 12 en 18 jaar. Er zijn 28 nationaliteiten vertegenwoordigd. De leerlingen komen onder andere uit Syrië, Polen, Portugal en Eritrea. Allemaal hebben ze hetzelfde doel voor ogen: Nederlands leren. Daarmee leggen ze de basis voor hun toekomst in Nederland.

De school is in 1993 begonnen, omdat er behoefte was een voorziening voor leerplichtige asielzoekers in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar. In eerste instantie werd aan circa 30 leerlingen les gegeven aan de locatie Deltaweg, maar vanwege plaatsgebrek is de opvang in augustus 1995 verhuisd naar “De Cajuit” waar door de jaren heen een steeds groter wordende groep leerlingen van onderwijs werd voorzien. De nationaliteiten binnen deze groep zijn in de afgelopen 25 jaar sterk variërend geweest. Gemiddeld genomen is de samenstelling van de groep leerlingen sterk afhankelijk van de brandhaarden in de wereld, maar inmiddels herbergt de groep ook al ruim 10 jaar kinderen van (met name Oost-Europese) arbeidsmigranten.  

Door een explosieve groei van het aantal leerlingen door de oorlog in Syrië, is het proces van verhuizing naar de Gasthuisstraat versneld. Daar is deze bijzondere afdeling inmiddels al drie jaar, naar alle tevredenheid, gevestigd.

< Terug