Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat alle onderdelen op deze website goed werken. Lees meer in onze privacyverklaring.
Accepteren
deltaweg

Coronavirus en onze school

- vragen en antwoorden

Klik op onderstaande afbeelding om de beslisboom te downloaden
 
Op deze pagina houden wij u op de hoogte over de gevolgen van het coronavirus voor onze school en de maatregelen die we nemen. Deze pagina krijgt telkens een update wanneer nodig.De meest gestelde vragen die we de afgelopen dagen gekregen hebben proberen we hieronder zo goed mogelijk te beantwoorden.
 
Alle brieven die we verzonden hebben rondom het coronavirus vindt u overzichtelijk onderaan deze pagina.
 
We hanteren de richtlijnen die het RIVM heeft afgegeven en zullen de vragen en antwoorden bijwerken als er iets verandert dat voor ons van toepassing is.
 
Met vragen die op deze pagina niet beantwoord worden kunnen leerlingen en ouders terecht bij de mentor of afdelingsleider.
 
Update 22 april (17:00)
 

Gisteren, 21 april 2020, hebben we te horen gekregen dat de scholen ook na de meivakantie, tenminste tot 1 juni, gesloten blijven. Dit betekent dat onze online lessen dus gewoon door blijven gaan. We hebben onze leerlingen en hun ouders hierover per brief geïnformeerd.

Update 10 april (15:00)

 

Woensdag 8 april heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de aangepaste slaag-zakregeling gepubliceerd. Deze is van toepassing voor alle kandidaten die dit schooljaar eindexamen afleggen. Tevens is bekend gemaakt dat donderdag 4 juni het centraal afsluitingsmoment wordt voor de examenkandidaten. We stuurden onze leerlingen die dit betreft en hun ouders een brief hierover, met daarbij een (voorlopige) planning.

Update 2 april (13:00)
 

Het kabinet heeft dinsdag besloten om de coronamaatregelen zoals die nu lopen, te verlengen tot en met 28 april. De school blijft daarom gesloten tot en met de meivakantie. We hebben alle leerlingen en hun ouders hierover een brief gestuurd.

Het maken van schoolexamens mag onder voorwaarden wel plaatsvinden. We willen ervoor zorgen dat onze leerlingen tijdig een volledig examendossier hebben. Wij hebben daarom de examenperiode gepland van woensdag 8 april tot en met donderdag 15 mei. De examenleerlingen en hun ouders hebben hierover apart een brief ontvangen.

We vinden de gezondheid en veiligheid van onze leerlingen en van de surveillerende docenten erg belangrijk. Tijdens deze examenperiode gelden daarom strenge regels en voorschriften,  conform de richtlijnen opgesteld door RIVM en GGZ. We lichten ze hieronder toe. Zorg dat je hiervan op de hoogte bent én je eraan houdt, als je toetsen moet maken.

We nemen de toetsen af op het leerplein op de eerste verdieping. Een grote ruimte waardoor we voldoende afstand kunnen houden. De volgende afspraken gelden voor onze leerlingen om de schoolexamens veilig te laten verlopen:

 • Was vooraf je handen.­­­­
 • Neem alleen de noodzakelijke spullen voor het maken van de toets mee. Denk daarbij aan schrijfmateriaal, een rekenmachine en eventueel een woordenboek.
 • Laat je mobiele telefoon thuis. Ze mogen niet mee naar school gebracht worden omdat we ze niet virusvrij kunnen bewaren.
 • Houd 1,5 meter afstand tot andere leerlingen en docenten.
 • Loop direct bij aankomst op het schoolplein via de openstaande voordeur naar het leerplein en neemt plaats aan een tafel waar een toets klaarligt. Leerlingen met tijdsverlenging nemen plaats aan een tafel in het “keuken”-deel van de ruimte.
 • Laat de toets onaangeroerd liggen totdat het signaal gegeven wordt dat je mag beginnen.
 • Heb je de toets afgerond dan leg je het gemaakte werk ondersteboven op de hoek van de tafel en verlaat in absolute stilte de  ruimte. Er mag niets van de toets meegenomen worden uit het leerplein.
 • Meteen na het maken van de toets vertrek je naar huis. Je mag niet napraten in de aula of op het schoolplein.
Update 24 maart (16:00)
 
Vandaag werd bekend gemaakt dat het centraal examen dit jaar niet doorgaat. Dat is een maatregel die enorme gevolgen heeft voor alle leerlingen die dit jaar in het examenjaar zitten. We hebben de betreffende leerlingen en ouders een brief gestuurd over de consequenties voor zover we die nu kunnen overzien.
  Update 17 maart (16:00) 
 
Zondagavond kwam het bericht dat alle scholen voorlopig dicht zijn, in ieder geval tot en met maandag 6 april. Het is van groot belang dat het onderwijs wel doorgaat. Achter de schermen waren wij al bezig met het vormgeven van onderwijs op afstand. We hebben ouders en leerlingen vanmiddag een brief gemaild over hoe we dit nu gaan uitvoeren. Deze brief (en alle eerder verzonden brieven rondom het coronavirus) vindt u onderaan deze pagina.
 
Na het versturen van de brief kregen we zojuist het bericht dat de schoolexamens door moeten gaan. Over de gevolgen van deze beslissing infomeren wij de betrokken leerlingen en hun ouders morgen.
 
We hebben de niet meer actuele vragen en antwoorden van deze pagina weggehaald.
 

Update 15 maart (19:45)

Vandaag heeft het kabinet besloten om de scholen tot en met 6 april te sluiten. De gevolgen van dat besluit voor onze school zijn als volgt:
 • De school gaat vanaf maandag 16 maart tot en met maandag 6 april 2020 dicht
 • De toetsweek voor leerjaar 4 gaat vooralsnog niet door
 • We geven gehoor aan de oproep om te zorgen voor opvang van leerlingen die niet alleen thuis kunnen blijven en waarvan de ouders in vitale beroepen werken. Voor deze leerlingen stellen we tussen 8.30 en 14.30 uur het open leercentrum beschikbaar om te werken. Wilt u hier gebruik van maken, mailt u dan naam en klas van uw kind naar de afdelingsleider.      
Op maandag 16 en dinsdag 17 maart zijn er geen lessen. Deze dagen gebruiken we om de docenten voor te bereiden op het geven van onderwijs op afstand.
 
Het schoolgebouw is op dinsdag 17 maart van 10.00 uur tot 14.00 uur open voor leerlingen om spullen uit hun kluisje te komen halen. Wij roepen alle leerlingen, die geen klachten hebben, op dit te doen zodat ze alle studieboeken thuis hebben.
 
Update 15 maart 11:00
 

Vanmiddag (zondag 15 maart) gaat de regering in spoedoverleg met zorgorganisaties, RIVM en onderwijsorganisaties over het openhouden of sluiten van de scholen. Wij informeren u zo snel mogelijk daarna over de mogelijke gevolgen die dat voor de scholen van het Jan van Brabant College heeft.

Update 13 maart tijdstip 15.30 uur
 
De buitenlandreizen zijn 16 en 17 april, gaan deze wel door?
Helaas hebben we ook moeten besluiten om de buitenland reizen niet door te laten gaan.
 
Ik heb lessen gemist, hoe zorg ik ervoor dat ik goed voorbereid ben op de toetsweek?
Als je lessen hebt gemist omdat je afwezig was of omdat je docent afwezig was, dan houden we daar rekening mee. We zoeken in dat geval naar een passende oplossing.
 
Update 13 maart tijdstip 12.00 uur
 
Loop ik risico als ik op school kom?

Heb je geen klachten? Dan kunt je gewoon naar school komen. De GGD geeft aan dat er geen verhoogd risico is.

Wat kan ik doen om besmetting te voorkomen?
De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn:
 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan met je handen
 • Schud geen handen
 • Vermijd nauw contact met mensen die ziek zijn
Ik ben thuisgebleven, wanneer kan ik weer naar school?
Als je 24 uur klachtenvrij bent dan mag je weer naar school.
 
Waar kan ik terecht met vragen?
Heb je andere vragen dan hierboven genoemd zijn dan kun je deze mailen naar coronavirus@janvanbrabant.nl. Heb je een dringende vraag dan kun je ons bellen op 0492-510306. We zijn op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 16.30 uur.
 
Waar kan ik meer informatie vinden?
Rijksoverheid heeft voor scholen en studenten een speciale pagina geopend.
 
Specifieke informatie voor onze regio vind je op de site van de GGD.
 
Algemene informatie en veel gestelde vragen met antwoorden over het coronavirus vind je op de website van het RIVM.